Det er HUNDEN...!  
 

HUNDEN. Ja, kort og godt – en Irish Softcoated Wheaten Terrier er simpelthen bare HUNDEN. Så er det sat på plads, omend jeg løber risikoen for, at man ikke vil betragte mig som værende objektiv, idet jeg selv er den lykkelige ejer af HUNDEN – nemlig en pragtfuld, glad, harmonisk og lækker familiehund, der i hverdagen er et kæmpeplus for hele vores familie … bestående af husets frue, 3 børn, en kanin, en undulat samt undertegnede!

Jeg vil også godt sætte noget andet på plads – nemlig det faktum, at jeg er en normal (sådan da) mand, der ”bare” er hundeejer. Jeg holder hund , fordi jeg elsker at holde hund.  Hos os er hunden et kært – og meget medlevende – medlem af familien og den stortrives simpelthen i familien.

Alt dette kan I læse meget mere om i en stor artikel i bladet ”HUNDEN” fra Dansk Kennel Klub – december nummeret 1999 - som også er at læse her på min hjemmeside.

Eftersom jeg ”bare” er hundeejer, har jeg ingen interessekonflikter og er derfor faktisk dejligt uafhængig - og så har jeg en forestilling om, hvordan en Irish Softcoated Wheaten Terrier skal se ud.

Nu spørger den vågne læser nok, hvad jeg mener med det – er en Irish Softcoated Wheaten Terrier ikke bare en Irish Softcoated Wheaten Terrier? Jo, det kan man da godt sige .. sååårr’n da!

Jeg brugte selv endda meget tid på at ”finde den rigtige hunderace” og blev da også lettere forvirret, da det gik op for mig, at racen var at finde i flere varianter og det er så det, jeg hermed vil ind på.

Den ”rigtige”, som de kloge siger, er den irske type. Historisk set har de nok ret. Men personligt appelerer denne type slet ikke til mig. Jeg synes, at den ser alt for afpillet ud og på mig virker den slet ikke ”nuttet”. Så kan jeg jo være lidt ligeglad med, hvad  ”historien” ellers siger – ikke sandt? Næ, jeg sværmer mere for den ”lidt mere poppede”, eller - som de kloge siger - ”den forkerte” type, for at blive i deres terminologi. Det er hermed den amerikanske type, vi her taler om! Jeg har set utroligt mange flotte eksemplarer i tidernes løb af denne ”amerikaner” type rundt omkring på diverse udstillinger og specielt synes jeg, at svenskerne har mange af dem. Flotte, flotte hunde – hunde, der i meget højere grad, synes jeg, har ”appeal”. Når det så er sagt, skal man være opmærksom på, at der også er forskel på pelsplejen af de 2 typer. Ingen tvivl om, at den ”irske” er den nemmeste at holde – da ”amerikaneren” har mere pels, er der logisk nok mere arbejde forbundet med at være ejer af denne type. Men helt ærligt, hvad betyder det –  så slemt er det altså ikke, hvis man skal opveje glæden ved at have noget lækkert at se på .. og røre ved?

Denne del af min hjemmeside har jeg kun lavet, for at gøre potentielle købere opmærksomme på de 2 typer. Selv slog jeg fornylig op under Irish Softcoated Wheaten Terrier – her i Danmark – og fandt næsten kun hjemmesider med den irske type og det synes jeg da er lidt synd. Jeg siger ikke at den ene type psykisk og fysisk er ”bedre” end den anden – næ, jeg gør blot opmærksom på, at der altså findes flere typer. Så er det jo op til én selv at vurdere, hvad man selv synes – nogle kan lide moderen, andre datteren, sådan er det jo – og heldigvis for det!

den irske type 

den amerikanske type 

Jeg viser hermed ovenfor nogle billeder af den irske og den amerikanske type. Disse er helt tilfældige og taget fra en i øvrigt fremragende bog, skrevet af den svenske forfatter Hilde Nybom. Bogen kan i øvrigt varmt anbefales.

Ydermere viser jeg nedenunder et par sort/hvide billeder, der viser racens generelle udvikling i perioden fra 1960 til 1990. Disse billeder var at se i "Terrier Nyt" nr. 1, 2002.

Tendensen i dag er dog - desværre for mig - at "de kloge" arbejder hen imod det "historisk korrekte". Sagt på en anden måde, vil man i fremtiden se flere og flere af den "irske" type på bekostning af den "amerikanske" type. I min verden svarer det til, at man siger: "Hør her, venner - i året 1900 var gennemsnitshøjden på en mand 1.60m og i dag er den 1.85m. Nu må vi altså lige sørge for, at mændene i fremtiden kun skal være 1.60m igen - det er jo historisk korrekt.."

 


(Racens generelle  udvikling 1960 - 1990)
 

Helt ærligt, hvor er man henne? Der sker en udvikling, tingene ændres ad åre, udviklingen er der overalt i samfundet, så hvorfor ikke også acceptere, at der også her sker forandringer? For mig personligt er det et faktum, at den dag hvor jeg ikke længere kan få en ”amerikaner”, vil jeg få et problem. Jeg håber derfor meget på, at det vil lykkes mig at lave nok et kuld hvalpe – det seneste kuld viste sig at falde yderst heldigt ud med gennemharmoniske, smukke hunde til følge. Der var endda meget stor rift om dem og det lykkedes at finde de helt rigtige hjem til dem alle sammen – de er højt elsket af deres ejere og de stortrives ..!

I øvrigt er en Irish Softcoated Wheaten Terrier den ”mildeste” terriertype, der findes. Ligeså hurtigt man kan ”tænde” den, ligeså hurtigt kan man ”slukke” den! Det er en fantastisk familiehund, skulle jeg hilse og sige fra mine børn på hhv 8-9-14 år, der forguder deres hund CHICA, der bare er HUNDEN!

Sååår’n er det bare!